Chiropractie voor ouderen draagt bij tot beter zelfstandig leven

Onderzoek wijst uit dat chiropractie kan bijdragen aan uw vermogen om onafhankelijk te kunnen zijn en zelfstandig te kunnen leven. Onderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat senioren die naar de chiropractor gaan (in vergelijking met anderen die deze zorg niet hebben ontvangen) gedurende de jaren hun vermogen om hun dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren minder snel verliezen. Dit wil zeggen dat na 2 jaar chiropractie senioren het vermogen om dingen te doen als rondlopen in huis, koken, en boodschappen doen beter behouden.

Minder kans op vallen

Elk jaar valt ongeveer een derde van de ouderen één of meerder malen. Vallen is een van de belangrijkste oorzaken van aan letsel gerelateerde ziekenhuisopnames en sterfgevallen binnen deze leeftijdsgroep. Onderzoek uitgevoerd in Nieuw Zeeland heeft aangetoond dat chiropractische zorg in de groep van 65 tot 89 jaar een significante impact heeft op diverse factoren die van belang zijn bij valpreventie. Na twaalf weken was de groep die chiropractische zorg ontving beter in staat om aan te geven waar hun enkelgewricht zich bevond als zij hun ogen sloten. Dit zal waarschijnlijk vallen voorkomen, omdat de hersenen zich beter bewust zijn waar de voet zich bevindt zonder dat er naar de voet gekeken dient te worden bij het lopen.

Chiropractie en artrose

Artrose, in de volksmond ook wel slijtage genoemd, is een gewrichtsaandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Het is onderdeel van een normaal verouderingsproces en treedt dan ook bij iedereen in meer of mindere mate op. Misschien denkt u, net zoals veel andere mensen die de diagnose ‘artrose’ krijgen, dat er niets meer aan te doen is maar gelukkig is dit maar ten dele waar. Al kan het slijtageproces niet worden omgekeerd, chiropractische behandeling kan vaak pijn en stijfheid verminderen. Bovendien is de link tussen artrose en pijn niet erg sterk: iemand met een beetje artrose kan veel pijn hebben, en iemand met heel veel artrose hoeft er geen last van hebben. Dat betekent dat artrose niet per se pijn hoeft te veroorzaken en dat andere factoren ook een rol spelen, zoals het functioneren van spieren en andere gewrichten.

Zo goed mogelijk herstellen

Klachten ten gevolge van artrose vinden vaak plaats in de rug, de knie of de heup. Het meest voorkomende symptoom van artrose is stijfheid, met name in de ochtend. Vaak gaat deze stijfheid gepaard met pijn en kunt u hierdoor moeilijker bewegen. Door slijtage worden gewrichten stijver en soms pijnlijk waardoor mensen minder gaan bewegen. Hierdoor komen ouderen vaak in een vicieuze cirkel van pijn, stijfheid en mindere mobiliteit terecht.
Kan een chiropractor artrose behandelen?
De chiropractor kan de structurele aspecten van artrose niet wegnemen. De behandeling is erop gericht om de normale functie van het gewricht en omliggende spieren zo goed als mogelijk te herstellen, met als doel om weer redelijk tot goed te functioneren in het dagelijks leven.

1. Weigel, Hockenberry, Bentler, Wolinski. The comparative effect of episodes of chiropractic and medical treatment on the health of older adults. J Manipulative Physiol Ther. Mar-Apr 2014;37(3):143-154.
2. Weigel, Hockenberry, Wolinski. Chiropractic use in the Medicare population: prevalence, patterns, and associations with 1-year changes in health and satisfaction with care. J Manipulative Physiol Ther. Oct 2014;37(8):542-551.
3. Holt. Effectiveness of chiropractic Care in improving Sensorimotor Function Associated with Falls Risk in Older People. Auckland, New Zealand: Department of Population Health, University of Ackland, PhD thesis; 2014.
4. Setti, Burke, Kenny, Newell. Is inefficiënt multisensory processing associated with falls in older people? Exp Brain Res. 2011;209:375-384.

Maak een afspraak