Onderzoek naar chiropractie

Er is veel internationaal onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Chiropractie.

 

 

Chiropractie effectiever tegen nekpijn dan medicatie

Behandeling chiropractor en oefeningen kunnen beter helpen tegen nekpijn dan medicatie.

Een groep van 272 mensen met nekpijn werden verdeeld in drie groepen.

De eerste groep kreeg een behandeling door een chiropractor de tweede kreeg medicatie voorgeschreven door een arts en de laatste groep volgde twee sessies bij een therapeut die instructies gaf voor oefeningen die de patiënten thuis moesten doen. Voor, tijdens en na de behandeling rapporteerden ze de ernst van hun klachten.

De chiropractische behandeling bleek aan het eind van de behandeling en een jaar later de pijn beter te verlichten dan medicijnen. Degenen die thuis oefeningen deden boekten soortgelijke resultaten. De mensen die een chiropractische behandeling ondergingen, waren het meest tevreden over hun behandeling.

Bron: Annals of Internal Medicine

 

 

Chiropractie hoogst tevredenheidspercentage bij behandelingen rugpijn in de V.S.

In Amerika heeft zo ongeveer 80% van de volwassenen regelmatig last van rugpijn. Meer dan 14.000 patiënten, die voornamelijk last hadden van lage rugpijn maar nog nooit waren geopereerd, namen deel aan dit onderzoek. Zij vertelden dat de steeds erger wordende pijn hun dagelijks leven nogal beïnvloed. Zij kwamen achtereenvolgens bij een chiropractor, fysiotherapeut, acupuncturist, specialist en een gewone arts en rapporteerden dit tevredenheidspercentage:

  • Chiropractor 59%
  • Fysiotherapeut 55%
  • Acupuncturist 53%
  • Specialist 44%
  • Arts 34%

Bron: ConsumerReports.org

 

Nieuw Zeeland (onderzoek naar veiligheid van Chiropractie)

In 1979 heeft de overheid van Nieuw- Zeeland een onderzoek van 377 pagina’s gepubliceerd over de chiropractie. Het ging hierbij om de kosteneffectiviteit, opleiding, patient tevredenheid en vooral de veiligheidsaspecten van de chiropractische behandelingen. De onderzoekers concludeerden dat behandelingen van de wervelkolom die uitgevoerd worden door geregistreerde chiropractoren veilig zijn, aldus het rapport van de “commission of inquiry”.

Bron: Rapport van de “Commission of Inquiry”. 1979

Canada (Chiropractie kostenbesparend)

Het ministerie van volksgezondheid in Ontario, Canada heeft een vooraanstaand econoom, prof. Dr. Manga, onderzoek laten doen naar de kosteneffectiviteit van

chiropractische behandelingen en onderrugklachten. De vraag was:…zijn chiropractische behandelingen m.b.t. onderrugklachten effectiever en goedkoper dan de reguliere medische behandelingen? Het antwoord in het 84 pagina’s tellend rapport is… JA.

Bron: Manga Report, Ontario Ministry of Health. 1993.

Engeland (Chiropractische of medische behandeling)

Dit onderzoek had 741 patienten in twee groepen gesplitst, waarbij de ene helft chiropractie behandelingen onderging en de andere helft algemene medische behandelingen. Na 6 maanden had de groep die chiropractische behandelingen kreeg significant minder klachten dan de “medische” groep. Deze resultaten waren zelfs na 2 jaren nog merkbaar.

Bron: British Medical Journal.1990.

Verenigde Staten (behandeling van onderrugklachten)

De resultaten van een 5 jarig onderzoek uitgevoerd door de “United States Agency for Health Care Policy Research” gaf de volgende resultaten: Verbetering of correctie van de biomechanica van de wervelkolom, wat gebeurt in therapieen zoals chiropractie levert statistisch wel een positieve bijdrage aan herstel van onderrugklachten. Er is daarentegen geen bewijs gevonden dat fysiotherapie, tractie, ultra-geluid of spierverslappers een positieve bijdrage leveren m.b.t. onderrugklachten.

Bron: United States Agency for Health Care Policy Research.1994.

Engeland (Chiropractie effectief en kostenbesparend)

Deze studie onderzocht 1334 patienten met lage rugpijn in opdracht van de “Britisch Medical Research Council”. Het onderzoek is gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ). Het onderzoek concludeert overtuigend dat manipulatie van de wervelkolom kostenbesparend en effectief werkt bij patienten met pijn in de onderrug.

Bron: British Medical Journal.1995.

Verenigde Staten (Chiropractie werkt kostenbesparend)

Deze studie gaf aan dat patienten die chiropractische behandelingen vergoed kregen via hun verzekering minder kosten claimden voor hun lage rug klachten.

Bron: Archives of Internal Medicine. 2004.

Engeland (Chiropractie effectief voor lage rug pijn)

Deze studie geeft overtuigend bewijs dat chiropractische behandeling voor lage rugklachten op de korte en lange termijn een beter herstel geeft.

Bron: UK BEAM trial, gepubliceerd in de Britisch Medical Journal. 2004.

Maak een afspraak