Chiropractie en zwangerschap

Tijdens een zwangerschap verandert de biomechanische belasting op het lichaam als gevolg van veranderingen in gewicht, houding en hormoonhuishouding. Juist in deze periode is het belangrijk dat het lichaam zo optimaal mogelijk functioneert. Gezien de snelle groei van de foetus in de eerste weken van de zwangerschap is het belangrijk dat de aanstaande moeder snel bewust is van de veranderende belasting op haar lichaam.

In het eerste trimester van de zwangerschap wordt de foetus goed beschermd door het bekken van de moeder, het vruchtwater en de vliezen. Tegelijkertijd verandert de hormoonspiegel van de moeder. Hierdoor rekken de gewrichtsbanden, pezen en spieren uit als voorbereiding op de groeiende foetus en de aanstaande bevalling.

In het verloop van de zwangerschap groeit de baby waardoor de beschikbare ruimte vermindert. Hierdoor kan de baby steeds minder bewegen en neemt de druk op de wervelkolom van zowel de baby als de moeder toe. Tijdens een zwangerschap komen vaak lage rug klachten voor. Deze klachten zijn frequent in verband te brengen met een veranderde beweeglijkheid van het bekken. Deze bewegingsverandering kan zich op verschillende manieren uiten: pijn rond het staartbotje, pijn in de holte van de lage rug, pijn aan de voorzijde rond het schaambeen of zelfs als uitstralende pijn naar het been.

Veel van de banden die steun geven rond de ontwikkelende foetus hechten zich aan het bekken of de wervelkolom van de moeder. Enige disfunctie in deze gebieden kan verschillende, oneven spanningen op de banden veroorzaken. Dit kan de beschikbare ruimte in de baarmoeder verminderen en dat zou het vermogen van de baby om de optimale ligging te bereiken kunnen beperken. Chiropractische behandeling tijdens een zwangerschap kan het functioneren van de lage rug en het bekken verbeteren en zo maximale ruimte in de buikholte te creëren, het functioneren van het bekken te verbeteren en het lichaam voor te bereiden op de bevalling.

 

 

Geen klachten maar toch behandeling?

Sommige zwangere vrouwen hebben geen rugklachten maar hebben toch baat bij behandeling. Door het optimaliseren van de functie van de wervelkolom en het bekken, het behandelen van de banden en spieren en het krijgen van advies en oefeningen kan een vrouw zich lichamelijk en  geestelijk voorbereiden op de bevalling. Het adviseren en behandelen van de mogelijke problemen tijdens een zwangerschap, zorgt ervoor dat “zwanger zijn” als positief ervaren wordt.

 

Rug- en bekkenklachten tijdens de zwangerschap

Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen in de laatste fase van de zwangerschap klachten in de lage rug en het bekken krijgen. De oorzaken hiervan zijn: verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en verandering van de lichaamshouding. Wanneer deze klachten licht zijn en pas in de laatste twee à drie maanden ontstaan, is een behandeling niet noodzakelijk. Lichte massage door de partner of een ander werkt dan vaak ontspannend.

Als de klachten vroeg in de zwangerschap ontstaan, hevig zijn of de vrouw behoorlijk belemmeren in haar dagelijkse werkzaamheden, kan er een probleem zijn in het functioneren van de wervelkolom of het bekken. Het is dan verstandig om deze klachten te laten behandelen. Er zijn aangepaste technieken om tot zeer laat in de zwangerschap te behandelen. Onze chiropractoren zijn gespecialiseerd in het behandelen van zwangere vrouwen en kinderen.

 

Behandeling tijdens zwangerschap

Een vrouw kan in alle fasen van haar zwangerschap behandeld worden zelfs tot en met de uitgerekende datum. Er zijn aangepaste technieken om tot zeer laat in de zwangerschap te kunnen behandelen. Tijdens een behandeling wordt de functie van de wervelkolom en het bekken (en indien nodig andere gewrichten) onderzocht en indien nodig gecorrigeerd. De behandeling van een instabiel bekken verschilt enorm van de behandeling van dysfunctie in het bekken. Voor bekkeninstabiliteit is stabiliseren van het bekken met stabiliserende chiropractische correcties en oefeningen belangrijk. Hiernaast is een juiste spierbalans rond het bekken noodzakelijk. Ter ondersteuning van het bekken kan ook een bekkenband meegegeven worden.

 

Bekkeninstabiliteit

Instabiliteit van het bekken tijdens of na de zwangerschap wordt ook wel symfysiolyse genoemd. Bekkeninstabiliteit geeft pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen (symfyse). Dit wordt veroorzaakt door de hormoonwisselingen die tijdens de zwangerschap de gewrichtsbanden in het lichaam verweken en zodoende verzwakken. Dit geeft teveel mobiliteit aan de gewrichten, met als gevolg dat het bekken het lichaamsgewicht niet meer kan dragen. Dit geeft pijnklachten met zitten, staan, lopen en uiteindelijk ook met liggen.

De behandeling van een instabiel bekken verschilt enorm van de behandeling van een fixatie of blokkade in het bekken. Voor bekkeninstabiliteit is stabiliseren van het bekken met stabiliserende chiropractische correcties en oefeningen belangrijk. Hiernaast is een juiste spierbalans rond het bekken noodzakelijk. Ook kan er een bekkenband meegegeven worden als extra ondersteuning van het bekken.

Oefeningen

Ontspanningsoefeningen hebben veel voordelen voor moeder en kind. Een paar minuten relaxen tijdens drukke perioden zorgt ervoor dat :

  • Spanning en angst minimaal zijn.
  • De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de baby toe gemaximaliseerd wordt (door een toegenomen circulatie).
  • De invloed van stresshormonen op de baby en moeder geminimaliseerd wordt.

Begrip voor de eisen van het lichaam tijdens de zwangerschap zou uw algemene gezondheid en uw voorbereiding op de komst van uw baby kunnen verbeteren. Het vinden van makkelijke houdingen op uw werk en thuis is zeer belangrijk en helpt de mechanische belasting op uw lichaam te verminderen. Een paar tips:

Staan

  • Ga met een voet diagonaal voor de andere voet staan, dit opent het onderste gedeelte van het bekken en optimaliseert de beschikbare ruimte.
  • Ga tijdens lang stil staan, bijv. met strijken of afwassen, met een voet op een blokje of doosje staan, dit vermindert de belasting op de onderrug.

Liggend

  • Het liggen op de linker zij bevordert een optimale ligging van het kindje en vermindert lage rugpijn en spanning in het bekken.
  • Het plaatsen van een kussen tussen uw knieën in zijligging voorkomt het draaien van de lage rug.

Zittend

  • Probeer altijd met uw knieën lager dan uw heupen te zitten, dit optimaliseert de ruimte in de buikholte voor de baby.

Knielend

  • Het knielen op uw handen en knieën vermindert het gewicht op de wervelkolom en het bekken en is een comfortabele positie om even te ontspannen.

Maak een afspraak