Met uw kindje naar de chiropractor

Vanaf onze geboorte, is alles er op gericht om zo snel en goed mogelijk gebruik te kunnen maken van alle mogelijke bewegingen van ons lichaam. Problemen aan de wervelkolom kunnen in veel gevallen ontstaan, tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of in de vroege jeugd.

Een chiropractor diagnosticeert, behandelt en werkt preventief aan bewegingsstoornissen van de wervelkolom en de schedel en aan de effecten hiervan op het zenuwstelsel. De behandelmethoden zijn aangepast per leeftijdscategorie en daardoor is het mogelijk baby’s en kinderen te helpen mechanisch optimaal te functioneren.

 

Wat voor soort problemen komen vaak voor bij kinderen?

De meest voorkomende klachten bij baby’s zijn ontroostbaar huilen, slechte stoelgang, een asymmetrische houding of onrustig slapen. Bij oudere kinderen vallen ook moeilijkheden met lopen, motorische onrust, concentratie stoornissen en oor ontstekingen op.

 

 

Waarom hebben kinderen op een jonge leeftijd klachten?

Bij veel baby’s met de bovengenoemde klachten kan er sprake zijn van een geboorte trauma. Dit trauma kan ontstaan bij zeer snelle of juist trage bevallingen, kunstverlossingen of keizersneden. Tijdens de anamnese wordt gevraagd naar het verloop van de bevalling om de mechanische belasting op de baby tijdens de bevalling in te schatten. Er kan hierdoor een verstoorde beweeglijkheid van de schedelnaden, de wervelkolom en/of andere gewrichten ontstaan. Andere mogelijke oorzaken zijn vallen, stoten, verkeerde houdingen, sport ongelukjes en het dragen van een zware schooltas.

 

 

Onderzoek

Aan de hand van een vraaggesprek wordt een beeld geschetst van het probleem. Hierna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij mobiliteit, motoriek en spierspanning worden getest. Vervolgens worden de wervels en de schedel gecontroleerd. Aan de hand van dit onderzoek wordt bepaald wat problemen zijn en worden de ouders uitgebreid ingelicht over de behandeling.

 

Behandeling door de chiropractor

Het doel van de behandeling is om de blokkades in de wervelkolom en de schedel op te heffen. Dit wordt door subtiele bewegingen met de handen gedaan. Vooral bij jonge baby’s is er absoluut geen kracht nodig om blokkades op te heffen.

De behandelingen zijn dan ook aangepast aan de leeftijd van het kind. Jonge kinderen reageren over het algemeen snel waardoor na enkele behandelingen al een significante verbetering van de beweeglijkheid mag worden verwacht. Er wordt ook advies gegeven met betrekking tot houdingen en oefeningen die thuis gedaan kunnen worden.

Maak een afspraak