Muisarm

De muisarm is een combinatie van het Carpaal Tunnel Syndroom en de tennisarm. De oorzaak is niet alleen het intensieve gebruik van een computerhuis, maar ook de houding die iemand bv. achter de computer heeft. De pijn is voornamelijk te voelen in de onderarm, pols, hand en vingers.

 

Oorzaken

RSI wordt veroorzaakt door het steeds weer herhalen van dezelfde bewegingen en het te lang zitten of staan in een bepaalde houding. Door de constante trekking aan de spieraanhechtingen worden deze geïrriteerd en kan er een ontsteking ontstaan. De spieren, zenuwen en bloedvaten worden hierdoor onder druk gezet. Een bloedvat dat onder druk staat, kan onvoldoende zuurstof aanvoeren met als gevolg de opbouw van afvalstoffen. Naast het herhaaldelijk belasten van dezelfde spiergroepen, spelen ook andere factoren een grote rol bij het ontstaan van RSI. Een grote werkdruk, géén afwisseling in dagelijkse werkzaamheden,weinig pauzes, slechte werkomstandigheden en stress.Verder is de (werk)houding van groot belang.

 

Symptomen

RSI komt veel voor bij bepaalde beroepsgroepen zoals secretaresses, kappers, computerprogrammeurs,musici, caissières en schrijvers (schrijverskramp). Mensen met deze beroepen vallen binnen de risicogroep, maar het kan in principe iedereen treffen.We onderscheiden een drietal fases bij RSI.
Beginnende fase Aanvankelijk voelt de patiënt een sensatie van tintelingen, stijfheid of gevoelloosheid in de nek, schouder, arm, pols, hand of vingers. De klachten treden op, tijdens of vlak na het werk, maar verdwijnen ook weer, geheel of gedeeltelijk, na voldoende rust.
Gevorderde fase Er is geen relatie meer met het uitvoeren van bepaalde taken en de pijn kan op elk moment optreden. Het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden lukt minder en in sommige gevallen kan er krachtverlies optreden.
Vergevorderde fase In deze fase is een aanhoudende pijn kenmerkend waardoor werken vaak niet meer mogelijk is. Er is een duidelijk krachtverlies in armen en handen. Slapen is vaak moeilijk en veel patiënten beschrijven de pijn in deze fase als ondraaglijk.

 

De chiropractische behandeling

Chiropractoren behandelen de overbelaste spiergroepen door middel van drukpunttherapie om te zorgen dat deze zich weer ontspannen. Hierdoor verminderen de opgebouwde afvalstoffen. Als de spieren eenmaal ontspannen zijn, vermindert de trekkracht van de pees van de betreffende spier op de aanhechting. Hierdoor raakt deze minder geïrriteerd en vermindert de pijn.Verder wordt er bij bv. een muisarm, de beperkte beweging van het gewricht van de pols en de elleboog behandeld door middel van manipulatie (chiropractische behandeling). Hierdoor ontstaat er weer een normale bewegingsvrijheid. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen.

 

Voorkom RSI

Wissel werkzaamheden en werkhouding zoveel mogelijk af.
Neem regelmatig een pauze. Houd elke 20 minuten een korte pauze en beweeg de armen en handen zodat het bloed goed doorstroomt.
Vermijd stress en een te hoge werkdruk.
Als u met een computer werkt, zorg dan dat het beeldscherm recht voor u en op de juiste hoogte staat.
Aangepast (kantoor)meubilair is aan te raden.
In het geval van een muisarm, is het aan te raden de computermuis ook met de andere hand te gebruiken.
Slaap nooit op de buik. De nekspieren en halswervels komen dan onder grote druk te staan.
Consulteer regelmatig een chiropractor voor controle van de wervelkolom.
Verlicht pijn

Gebruik bij acute klachten een koud kompres om het ontstekingsproces in elleboog en pols te verminderen. Een koud kompres is een doek, gewikkeld om een plastic zakje met ijsklontjes. Leg dit op de gevoelige plek,  bv. bij een tenniselleboog op de buitenkant van de elleboog (niet langer dan 15 minuten, Max. 3 maal per dag).
Tot slot

Zorg dat uw kinderen geen RSI-klachten krijgen. Breng hen op de hoogte van deze preventieve adviezen. Heeft u zelf last van RSI, raadpleeg dan tijdig een chiropractor en wacht niet te lang met het behandelen van deze aandoening.

Maak een afspraak